Kiintokuutio, pinokuutio, irtokuutio – Polttopuun mittayksiköt

Jos ei ole ostanut polttopuuta, niin niiden mittayksiköt saattavat aiheuttaa hämmennystä. Useimmin käytettyjä termejä ovat pinokuutio, heittomotti, irtomotti ja kiintokuutio.

Käytännössä kaikki polttopuiden mittaamiseksi käytetyt termit viittaavat yhteen kolmesta mittayksiköstä. Käytetään niistä selvyyden vuoksi nimityksiä irtokuutio, pinokuutio ja kiintokuutio.

1 kuutiometri

Kiintokuutio tai kiintomotti (k-m3 tai m3)

Kiintokuutio on yksinkertaisin mittayksikkö, ainakin teoriassa. Se on yhden kuutiometrin kokoinen kappale kiinteää puuta.

Polttopuun toimituksessa tai tilaamisessa se ei ole kuitenkaan kovin käytännöllinen yksikkö. Siksi polttopuuta toimitetaan irtokuutioina.

Irtokuutio, irtomotti tai heittomotti (i-m3)

Kaikki edellä mainitut termit tarkoittavat samaa tilavuusyksikköä. Määrä vastaa metrin jokaiseen suuntaan olevan laatikon (eli kuutiometrin) tilavuutta. Määrä on yleensä heitetty lavalle, tai pakattu säkkiin tai laatikkoon. Puut ovat sekaisin, joten niiden väliin jäävä ilma vie osan tilavuudesta.

Yksi kuutio kiinteää puuta (kiintokuutio) vastaa 2,5 irtokuutioita.

Pinomotti tai pinokuutio (p-m3)

Kun tilaat pihaasi irtokuution polttopuuta ja pinoat sen liiteriin, niin määrä ei pinottuna vastaa kuutiometrin tilavuutta. Kun puut pinotaan, ne asettuvat tiivimmin toisiaan vasten.

Yksi pinokuutio vastaa tilavuudeltaan noin 1,49 irtokuutiota.

Tilaa polttopuuta nyt