Polttopuun hinta

Paljonko polttopuusta kannattaa maksaa?

Mikä on oikea polttopuun hinta? Jotkut ovat valmiita maksamaan satasen per irtokuutio ja jotkut eivät suostu maksamaan puusta mitään, sitä kun kasvaa ilmaiseksi metsässä.

Kysymykseen oikeasta hinnasta ei ole yhtä oikeaa vastausta sillä hinta riippuu monestakin tekijästä.

Klpaiaitan toimittaman polttopuun hinta muodostuu näistä kolmesta tekijästä:

Polttopuun arvo

Metsässä kasvavalla puulla on arvoa. Polttopuun hinnasta yksi osuus koostuukin juuri varsinaisen puun arvosta.

Koivulla on paras lämpöarvo ja siksi se on arvokkainta polttopuuta. Sekapuuta tai havupuuta saa määrällisesti edullisemmin mutta vapautunutta lämpöenergiaa kohden koivu on usein kuitenkin se edullisin vaihtoehto.

Investoinnit koneisiin

Metsässä oleva puu täytyy kaataa, pilkkoa, varastoida ja lopulta toimittaa asiakkaille. Tähän tarvitaan koneita ja varastotilaa.

Lisäksi puuta täytyy kuivattaa pitkään, mikä lisää varastokustannuksia. Kosteuden laskemiseksi hyvälle tasolle koivua täytyy kuivattaa jopa kaksi vuotta.

Klapiaiatan koneellisella kuivauksella puu kuivuu nopeammin ja tasaisemmin. Koneellisen kuivauksen ansiosta kuluttaja saa puusta enemmän hyötyä mutta tämä vaatii toimittajalta lisäinvestointeja koneisiin.

Käytetty aika

Polttopuun hinnan viimeinen osa koostuu sen valmistamiseen ja toimittamiseen kuluneesta työajasta. Yksi irtokuutio painaa noin 250 kiloa, joten niiden saaminen asiakkaalle vaatii yleensä toimituksen kotiin.

Polttopuun hintavertailu kannattaa

Kun käytät kuivattua koivuklapia lämmitykseen, niin lämmitysmuodon edullisuus riippuu aina siitä, mihin sitä vertaa.

Jos polttopuu maksaa esimerkiksi 70 euroa per irtokuutio, niin energialaskurimme mukaan kilowattitunnin hinnaksi tulee 7,9 senttiä. Tämä on edullisempaa kuin suora sähkölämmitys kun otetaan huomioon sähkön hinta ja sähkön siirtohinta.

(Voit kokeilla energialaskuria tästä)

Jos ostat polttopuuta enemmän, niin hintavertailu on tietenkin kannattavaa puuhaa. Osa myyjistä käyttää eri mittayksikkäjä: kannattaa huomata että pinokuution hinta ei ole sama kuin irtokuution hinta sillä pinokuutioon mahtuu enemmän puuta. Yleisimmin polttopuun toimittajat käyttävät yksikkönään irtokuutiota. Irtokuutio, heittokuutio, heittomotti ja irtomotti tarkoittavat kaikki samaa.

Kannattaa lisäksi miettiä, haluatko itse käyttää aikaa puun pilkkomiseen ja kuivattamiseen. Jos haluat, niin voit tilata tuoretta puuta, sillä se tulee kuivattua ja pilkottua puuta edullisemmaksi.

(Myös Klapiaitta toimittaa tuoretta puuta edullisesti Pirkanmaan alueella, ota yhteyttä jos haluat tilata suurempia määriä tuoretta puuta.)

Toivottavasti tästä artikkelista kävi ilmi, miten polttopuun hinta muodostuu.

Jos asut Pirkanmaan alueella, voit tilata polttopuuta Klapiaitasta tästä.

Tilaa polttopuuta nyt